/>

LIVE Dag 3: Der er roligere udenfor

Skrevet af torsdag 2 september 2010

Bookmark and Share

KanDetPasse fortsætter med at holde øje med den anden del af retssagen, nemlig den del der har med pressedækningen at gøre.

16.00

Retten er hævet

14.41

Sagens gode presseoplevelse:
Man må ikke filme Anni på vej til retten om morgenen fra bil til rettens dør. Det har vi nu altså tilladt pressen for Annis vedkommende.
TV2/NEWS har vist det flere gange, men for lidt siden ringede TV2 GoMorgen for at høre, om tilladelsen også gjalt dem.
Det er så herligt seriøst, at man bliver helt varm om hjertet. Især når man tænker på, at Ekstra Bladet 2 dage i træk har brudt dommerens specifikke irettesættelse om at bruge billeder fra pausen.

Sagens dårlige oplevelse indtil nu:
I Ekstra Bladet gir de Anni 10 gode råd om påklædning og lign i retten. Råd nummer 7 er, at hun skal passe på med at gøre dommeren liderlig.

De to ting står riiimeligt skarpt overfor hinanden.

13.43

Frokosten er indtaget i Odense. I pausen er TV2 nyhederne ved at lave et baggrundsindslag om postyret. God ide.
Nu er første af mange vidner i stolen. Grundet forsinkelser måtte man bryde Annis afhøring op i to, da vidnet ikke kunne senere i sagen.

12.17

Ekstra Bladet skriver en artikel om, at “Erik og Annis forhold holder”. Der får de parterapeuten Joan Ørting til at forholde sig til, hvorfor Anni har valgt Erik for pengene og om deres forhold kan holde til dette.
Det er ren underholdning og end ikke baseret på det, der blev sagt i retten på aflytningen. Anni fortæller om en svær periode med Erik, der kan koste hende både kærligheden, tag over hovedet og liv. I den samtale, optaget af politiet, tsagde Anni til sin veninde: Jeg må få Erik med på rådhuset, så jeg kan få lidt sikkerhed. Det blev stels tolket som penge og ikke bare sikkerhed/tryghed.
Men Ekstra bladet vælger så at citere forkert fra retten. Både igår og i dag står der i EBs artikler:
“hun forsøgte at lokke Erik Damgaard med på rådhuset, så hun kunne få økonomisk sikkerhed, da finanskrisen ramte Danmark”

Læg mærke til hvordan ordet ØKONOMISK er sat ind. Det var ikke del af samtalen, men passer jo bedre til mediernes påstand om, at “Anni valgte Erik for pengenes skyld”. Men man hverken kan eller bør ændre på citater fra telefonaflytninger eller retten generelt.

12.03

Sad lige og læste en artikel på ekstra bladet, der meget godt viser at der kører to forskellige ting i Odense.
Indenfor en alvorlig anklage om rufferi mod to mennesker – og udenfor et show. Artiklen skader dog ingen her i Odense, udover avisens mindre troværdighed. Det er også så pinligt formuleret, at man slet ikke forstår det. http://ekstrabladet.dk/flash/dkkendte/article1401748.ece
Smag og behag. Det sælger vel.

11.35

Jeg kan ikke læse live-opdateringer på min iPhone – så der kan jeg ikke se tonen og formen før i aften, og der opdaterer jeg så. MEN er det bare mig, eller er de artikler der nu lægges online på BT og EB ikke langt sødere i sproget? Så vidt jeg kan se, så er der hverken gummiansigter eller kødlæber, men et (så vidt muligt) bedre sprog?

Måske det alligevel hjælper med en opsang i MorgenTV, hvor Skaaning fra BT da også godt kunne se, at ordvalget indimellem kunne diskuteres.

Vi får se om det holder. Og måske det stadig sker i live-dækningen.

10.20

Jeg sidder i retten og lytter på Anni. Hun er ved godt mod og jeg beundrer hendes indre styrke. Hun ved, at bag hende sidder pressen og skriver alt – og gør noget til historie. Men igår på fridagen var vi sammen i 8 timer og fik talt om, at hun bliver nødt til at glemme den del af sig selv, der er Anni Fønsbys offentlige. Hun må glemme pressen og ignorere tasterne. Hun må koncentrere sig om retten indenfor. Det ER den der er vigtig.

(Igen kommenterer jeg altså ikke sagen eller hvad der siges, da jeg er inhabil og ikke kan være neutral i forhold til at vurdere selve sagen. Det presseetiske kan jeg nemt fagligt kommentere og reflektere over her).

9.15

KanDetPasse gik ned. Serveren kunne ikke holde til presset sidn go morgen Danmark. Men det virker igen og vi fortsætter dækningen.

9.00

Der er ikke så mange udenfor retten idag, fotograferne er færre og de ved jo også nu, at det er same procedure. Vi går ind i retsbygningen og kommenterer ikke sagen overhovedet. Erik kommer ikke på noget tidspunkt, fordi jeg har rådet parret til at få støtte gennem telefonen og hjertet fra hinanden, fremfor at han skal stå klar til pressen.
I retten sidder jo 9 journalister og skriver ALT der sker – både det meste af det der siges, personlige kommentarer + en lang række kommentarer om, hvordan Anni ser ud. BT skrev f.eks. igår at ” Anni sidder og keder sig. Den slags er der meget af.
Hvis Erik sad her, så ville alle journalister hvergang hans navn blev nævnt vende sig og se på ham. Skrive hvordan han ser ud i hovedet og om han smiler til Anni eller sender blikke. Alt ville blive del af underholdningen – og derfor har jeg rådet ham til at blive hjemme.

Af den grund får fotograferne ikke meget ud af at stå og vente. De må heller ikke tage billeder i pauserne.

7.20

Afgang mod Odense. Kunne lige nå i retten inden kl 9 – idag skal Anni afhøres.

4.00

Afgang Vejle til Tivoli i København, i debat med Olav Skaaning fra BT om pressedækningen af Anni-sagen. Olav er i mine øjne en af de mere seriøse chefredaktører i Danmark, selvom dele af hans avis ikke lever op til hans standard.
Debatten var kort – og med primær fokus på sladderen omkring sagen.
Jeg ville gerne ha sagt så meget mere, men sådan er det jo – og interesserede kan jo læse mine presseetiske bekymringer her på siden – samt de ting jeg mener bliver problematisk i forhold til retssikkerheden.