/>

LIVE dag 4: En weekend med aviser

Skrevet af mandag 6 september 2010

Bookmark and Share

Kandetpasse.dk dækker fortsat sagen mod Anni Fønsby ved retten i Odense. Vi sætter fortsat udelukkende fokus på pressens arbejde med at dække retssagen – ligesom Anni Fønsby her kan komme til orde med sine egne ord. Alt på kandetpasse.dk er skrevet i samråd og på opfordring af Anni Fønsby, der er oprettet som skribent på kandetpasse – men af gode grunde ikke selv kan skrive løbende. Der gøres opmærksom på, at artiklen er skrevet af den person, som er rådgiver for Anni. Netop derfor svarer jeg ikke på spørgsmål om sagen – da jeg er inhabil.
Jeg skriver kun om de journalistiske principper og det mediecirkus naturligt også er del af en sag som denne.

9.00
Retssagen er igen igang i Odense. Salen er mere fyldt idag.

11:00

Jeg har lidt problemer med opdateringen herfra. Men der sker ikke så meget indenfor det JEG dækker. Medierne skriver i salen, rapporterer løbende hjem via livechat. Og de mere hardcore skriver ned på blokken med gammeldags kuglepen og laver reportagen når de kommer hjem.

11.29

Vi fortsætter i retten. Der er stille foran retsbygningen i pauserne nu. Så rent pressemæssigt, som er det eneste vi her skriver om, er der ikke noget nyt under solen.

11.47

De sidste 10 minutter har vi lyttet til en telefonsamtale, der fortæller om problemer med ekstra bladets annoncer – hvad de annoncer koster hver eneste dag og at der “simpelthen er så mange problemer med side6”.
Det er lidt pudsigt at liveopdateringen på Ekstra Bladets hjemmeside ikke nævner de ting specifikt, som de jo gør med så meget andet 🙂 Det er dog som om dækningen er blevet mere seriøs end vi så de foregående dage.

13.30

Frokostpausen er forbi. Idag valgte vi for første gang at gå hen på cafeteria og få lidt mad. Den fangede fotograferne. De har jo ret til at filme når vi går i byen – så i det sekund var var væk fra rettens området blitzede det voldsomt. Men mad skal der til.

14.13

Jeg har endnu ikke kunnet sammenligne live-opdatering fra de forskellige medier herinde – det gør jeg først senere, når de derhjemme har printet det ud.

Herinde kan jeg kun læse EB på mobilen – og der er tonen en anden idag. Debatten og kommentarerne er vanvittigt fordømmende, men det er nok smag og behag. Det journalisten skriver er idag uden egne holdninger – omend stadig sætninger taget ud af sammenhængen som liveopdatering jo er.

Hvis man skal lave liveopdateringerne fremadrettet, så synes jeg det er mere ærligt at sende lyden ud live. Så får man da det hele med og slipper for den der subjektive bedømmelse af, hvad der er væsentligt. Helst så jeg dog, at man ikke måtte sende ud på denne måde løbende. Men det må være en juridisk bedømmelse, som bør komme efter denne debat.

14.26

Et godt eksempel er livedækningen af en samtale mellem Erik og Anni.
Anni spørger om nogle konkrete ting hun vil ha råd om rent forretningsmæssigt. Pressen skriver hvad Erik siger ud af den store sammenhæng. Med de få uddrag pressen giver ser det både suspekt og næsten uintelligent ud.

Det der skrives ER så ude på nettet – bagefter kommer så forklaringen fra Anni – at det var rådgivning der aldrig blev til noget i virkeligheden.

Tro er kun optil dommeren. Havde man i næste pause som journalist lavet et retsreferat, så havde man beskrevet det anderledes. Men hvergang Eriks navn bliver sagt bøjer alle sig ned over de bærbare og giver den gas på tasterne.

Desværre er den efterfølgende forklaring ikke med i samme styrke som anklagen. Det bør man.

15.05

Samtalen hvor Erik fortæller Anni nogle råd om at lave fakturering er blevet til ganske mange artikler i pausen. Det er tydeligt at tre sætninger fra samtalen er artiklernes indhold – mens den efterfølgende forklaring fra Anni udelades. Det finder jeg beskæmmende for den neutralitet man som journalist bør gå i retten med. Læs de presseetiske regler her på KanDetPasse under baggrund – hvor også de retslige principper står som selvstændigt afsnit. I forhold til artiklerne så er livedækningen fortsat uden hardcore vinkling og holdning. Pånær selvfølgelig det fortsatte problem med at de kun refererer sporadisk.

22.26

Jeg fik aldrig, på grund af tekniske problemer, lukket dagens live-opdatering om mediernes dækning af Fønsby-sagen.
Efter retssagen talte jeg med en del journalister, der fortalte at de havde tænkt en del over deres ord og deres dækning, siden de havde set de høje herrer diskutere i presselogen på NEWS. Det varmede meget på den måde at kunne mødes om vores uenighed – ìg måske skilles i en form for enighed – eller forståelse.

Jeg ønsker jo IKKE at agere spindoktor. Jeg kalder mig ikke spindoktor for Anni, da en spindoktor i min verden er folk, der laver sandheden til en strategisk størrelse. Der er ingen anden strategi ved en retsag end at fortælle sandheden. Vi har blot OGSÅ ønsket at sætte fokus på den enorme dækning af retssagen som gør, at kommende vidner kan være påvirket – og at Anni ikke får fred til det, som hun skal koncentrere sig 150% om i disse uger.
Så en fælles forståelse for, at tiltalte i retssager skal ha overholdt deres rettigheder er for mig ganske væsentlig. Og det er desværre langt fra den virkelighed vi indtil videre har set i Odense. Ihvertfald ikke fra visse aviser og medier.
Enten er det morgenluft eller også er jeg bare træt. Vi må se resten af ugen!

Søe signing off… 😉

weekenden
Weekenden er gået med, for både Anni, Forsvarer Ole Schmidt og Mig at gennemgå ugens pressedækning. Anni er rystet over en lang række af artiklerne. De fleste af dem er usande og mange af dem er krænkende for privatlivet, ligesom de indeholder billeder, som er optaget ulovligt. Derudover har vi sammen set live-opdateringerne igennem fra aviserne.

Jeg har gennemgået dem med tættekam og sammenlignet dem med hinanden. Det er beskæmmende, at referatet af Anni siger noget forskelligt i alle updates. Man kan jo se hvad alle skriver der siges kl 10.43 – og sammenligne hvad de beskriver der siges i vidnesskranken. Og det er altså meget forskelligt fra avis til avis.

Det er problematisk, idet live-opdateringen netop er retsreferat.

Imorges skrev jeg her, at jeg undrede mig i over Ekstra Bladets kommentar om, at en tiltalt ikke skal tale sandt i retten. Jeg skrev her, da jeg havde fået den besked fra en jurist, at man udtaler sig under strafansvar. DET ER IKKE KORREKT! Ekstra Bladets leder af krimiredaktionen Niels Pinborg skrev en mail til mig om det – og jeg har nu forhørt mig ved forsvareren – jeg beklager!

I weekenden var jeg i presselogen på TV2/NEWS og diskutere forskellige vinkler omkring Fønsby-Sagen.
En mindre diskussion med BT om et ulovligt billede kom til at fylde en del. Reglen er, at man ikke må fotografere folk på vej i retten eller fra retten – og generelt i pauser foran retten. Dommeren har indskærpet det foran pressen, selvom det er en regel de bør kende. BTs chefredaktør Olav Skaaning gjorde en stor sag ud af, hvornår billedet var taget – men det er helt lige gyldigt. Det er tydeligt sagt, at vi ikke ønsker fotos når vi står foran retten overhovedet.
Til morgen her i Odense talte jeg med fotografen, som er fra Scanpix. Han kendte ikke reglen, da han ikke er i retten sagde han. BT er her og bør vide, at det var ulovligt at tage og trykke fotoet. EB har gjort det hver dag.
Begge aviser bliver politianmeldt for dette brud på rettens formaninger og lovgivningen, der er sat i verden for at beskytte tiltalte.

Men weekenden er altså gået med at se alt igennem fra pressens hånd og vurdere, hvad vi skal gøre ved det. Der er en del der skal gøres, når tid er. Lige nu er retssagen indenfor den vigtige at fokusere på.

/ Jeppe Søe