/>

Liveopdatering stoppes ved retten i Sønderborg!

Skrevet af tirsdag 21 september 2010

Bookmark and Share

KanDetPasse har dækket pressens rolle i retssagen mod Anni Fønsby. En af de største anker rent juridisk har været, at 9 journalister med bærbare computere har skrevet live fra retten løbende – og endda ikke skrevet rigtige citater fra retten.

KanDetPasse er igang med at sammenligne retsbøgerne med liveopdateringer fra BT, EB og Fyens – og allerede nu kan vi afsløre, at der er væsentlige fejl i primært de to første. Citater, som er fejlagtigt citeret fra retten OG som kommende vidner jo har siddet derhjemme og fulgt med i og har kunnet tilpasse forklaring efter.

Tankevækkende er det, at kampen om stop af live-opdatering ser ud til at være vundet i dag, netop hvor vores kamp i byretten er tabt. Men da vi har anket sagen til landsretten, må det være et ønske der.

Det er netop i retten i Sønderborg blevet besluttet, at journalisterne IKKE må opdatere live fra retssagen mod den formodede drabsmand i Sønderborg ret. Vi håber selvfølgelig det kan blive retspraksis, da det er grotesk at pressen kan skrive ud til kommende vidner hvad der siges undervejs – når der foran retslokalet er et skilt, der siger at vidner ikke har adgang før de skal vidne. Derude sidder de så i stedet med smartphones og kan følge med.

Artiklen her er citeret fra DR SYD:

Retssagen mod John Knudsen, der voldtog og dræbte Kirsten Bay Andersen, sidste efterår, fortsætter igen i dag ved retten i Sønderborg. Men nu er det slut med, at medierne kan sende live fra retssagen. I hvert fald mens vidneafhøringerne foregår i dag. Det har dommeren for kort tid siden besluttet efter en begæring fra statsadvokat Jan Reckendorff.

Vidneforklaringer skal ikke ud på hjemmesider

Anklageren ønsker ikke, at medierne kan streame det, som vidnerne forklarer under afhøringerne direkte på deres hjemmesider. Det betyder, at der vil være længere imellem opdateringerne på diverse nyhedssites og hjemmesider fra retssagen, da journalisterne kun har tilladelse til at skrive fra retten, når der er pauser.

Anklager og dommer ØNSKER ALTSÅ IKKE AT KOMMENDE VIDNER SKAL KUNNE LÆSE MED – og det er jo svært for retssystemet at argumentere modsat fremadrettet, da man vel så ønsker de skal kunne følge med? Vi har her en anklager og dommer, der har forstået de grundlæggende juridiske problemer med de nye teknologiske muligheder pressen har – og enddog har “haft nosser” til at sætte grænser for pressen. Det er håbet at det bliver retspraksis, for alle kommende tiltaltes skyld – og for retsfærdighedens skyld.

/Jeppe Søe