/>

LIVE dag 1: Retten er sat i begge domstole

Skrevet af mandag 30 august 2010

Bookmark and Share

Opdateres løbende – se nederst og tryk opdater….

8.30

Udenfor retten i Odense stod hele korpset af vagthunde. Alle medier var til stede og ventede på hovedpersonen.
“Hvor mange er der?” spurgte Anni inden hun nærmede sig.

Der er nemlig to domstole på arbejde i Odense. Den ene er indenfor – og er den det hele handler om. Derinde skal juridiske eksperter bruge mange dage på at gennemgå den komplicerede sag. Udenfor står den anden domstol, der allerede skal afgøre hvad forsiden skal hedde i aften inden deadline.

Flere af dem har sågar allerede i dagene optil mandagens første retsmøde taget forskud på sagen. Aviser kunne fortælle, at babyer ikke er særligt velkomne i fængslet. En ret ligegyldig oplysning, da dommen joikle er faldet – men det sælger jo det hele.

9.30

Inde i retslokalet er sagen netop begyndt. 10 minutter inden satte dagens to tiltalte sig til rette – og på en totalt proppet tilhører-række tastede journalisterne deres historier til nettet live. 9 bærbare og en række mobiler nedskriver ordene fra retten ned – og direkte ud på hjemmesiderne.

Dommeren har fortalt om den nye regel om, at man ikke må fotografere folk på vej ind og ud af retsbygningen – med mindre man specifikt har fået lov af tiltalte. Den lov fik ingen fra Anni idag, men det er vel også omsonst. Dagens sag er underholdning og der er penge i billederne.

9.40

Anklageren læser sagen op. De PCskærme jeg kan se herfra beskriver istedet for dette dog primært, hvordan Anni ser ud i ansigtet.

Retten har ikke travlt. 6 dage er afsat, fordi alle sider af sagen skal frem. Pressen har mere travlt, de skal hvert sekund levere historier fra lokalet om alt fra stemning, ord og ansigtsudtryk.
Ude foran computerne i Danmark sidder folk jo og følger med og kommenterer sagen løbende i debat.

9.52

Forsvarene kræver frifindelse og erklærer uskyld. Og så skal anklageren igang med at gennemgå hele sagen.
Der tastes på rækkerne af alle journalisterne.

Der er så fyldt, at Annis mor kun kunne få en stol i et hjørne ved siden af mig. Retsvæsnet burde til sådanne sager sørge for at der er plads til pårørende først og fremmest – pressen må så få de sidste pladser. Der er endda flere fra hvert medie.

10.06

Jeg dækker ikke selve sagen, men det cirkus der er udenom den.

10.13

Hvergang noget sker summer tastaturerne voldsomt. Jeg har dækket mange retsager som journalist i sin tid, og der var pressen ikke så synlige i lydbilledet. Tværtimod var der ro og vi vidste vi var de rolige stille fluer på væggen. Jeg har ikke dækket retsager siden jeg sagde op i 2000 – og er nok en anelse rystet over, hvor meget de fylder idag – tastaturer larmer meget og det påvirker selvfølgelig også de tiltalte, som tastaturerne skriver om.

10.23

BTs live-dækning gør, at der nu på forsiden af deres site står “Anni ville sælge bordel til veninde”. Det er ulempen ved livedækning. Anklagerens opgave er jo at sige hvad hun mener der er sket – men DEREFTER om nogle dage siger modparten jo DERES version.
Men med live-dækning sker der jo det, at det der er sandheden netop nu bliver overskriften. Retssale egner sig ikke til en dækning, som man bruger til fodbold. Stillingen kan ikke gøres op ved en scoring i en retsal – og sejr/tab er ikke et spørgsmål om point på en skala i superligaen, men et spørgsmål om et menneskes skæbne.

10.44

I vidneskranken sidder sagens anden tiltalte, som netop gav pressen et hug for deres snageri i alt. Det fik for alvor tasterne igang.

10.49

Som tidligere journalist finder jeg det besynderligt at se, at alle de største medier i Danmark satser så hårdt på sådan en sag som denne. Det er en markant dækning af hvert et ord, der sendes ud til live-visning på hjemmesider overalt.
Der er penge og salg i netop det der foregår her i rummet – selvom der i retsbygningens andre rum nemt kunne være mere væsentlige sager at bruge journalistkræfter på.

10.53

Der sidder også nogle af de rets-vante journalister. Folk der ikke sidder og taster hvert svar ned til forsiden – men ved, at man først om en uge kan lave konklusioner. Ligeledes folk, der til sidst sammenfatter hele dagens afhøring OG modafhøring. Sådan er det jo i en retssag. Efter frokost er det forsvaret der styrer slagets gang, mens det nu er anklageren. Det kommer der som bekendt to forskellige samtaler ud af.

11.18

I pausen ville Anni selvfølgelig gerne have lidt luft. Udenfor stod pressen klar med kameraer, men den nye regel om ikke at fotografere foran retten gør, at Anni og den anden tiltalte med rette meddelte udenfor, at de ikke ville fotograferes.
Det blev ikke overholdt – og nu måtte forsvaret og dommer indskærpe reglen. Anni er ikke kamerasky, men skal jo leve her i mange dage – og har brug for også at kunne ryge eller trække luft, tale med forsvarer eller rådgivere uden at pressen står med 15 kameraer i hovedet. Vi får se om det stopper i næste pause, men der kom både billeder og video i denne.

11.38

En kort snak med advokaten i pausen var lidt tankevækkende. Jeg spurgte netop om det, jeg tidligere her har summet over – nemlig live-dækning af alle ordene der siges.
Jeg spurgte, om advokaterne synes det er i orden eller et problem.
Vedkommende mente klart det vat et problem – både fordi en retssag ikke er et show, fordi ord jo ændrer sig løbende i løbet af en retssag grundet taktikken der benyttes – men i længden er det også et problem, at kommende vidner kan sidde og følge med i hvad der bliver sagt i en sag, som de snart skal ind til. Endelig kan der komme ting frem i retten, som tiltalte ikke ønsket at afsløre – fordi dem, der f.eks. har truet dem kan sidde og følge med.

Det er dog kun i de virkelig store sager man ser live-dækning. Samt i sager, hvor tiltalte er kendis.

11.50

BT har netop lagt en artikel på med overskriften “Anni fældet af hemmelige aflytninger”.

Her i retten har vi ikke hørt en eneste aflytning endnu. Det er korrekt af anklageren har sagt, at der ligger flere hundrede timers aflytning – men hvordan man efter en times retsmøde – og endnu uden forsvarets ord – kan skrive, at Anni er fældet?
Anni er ikke fældet af noget endnu – men er opretstående indtil dommeren afsiger dom om minimum en uge.

12.05

Det er pudsigt hvor stor forskel der er på mediernes live-dækning. Nogle skriver mest om ansigtsudtryk og leder efter de gode små overskrifter – andre forsøger virkelig på at være juridisk grundige. Af dem jeg har set svarer Fyens.dk mest til den virkelighed jeg oplever her i lokalet: http://www.fyens.dk/article/1674138:Odense–Anni-Foensby-sagen-live

12.09

Ekstra Bladet bringer i deres artikler det fulde navn på den medtiltalte. Det er ifølge normal presse-etisk tangegang over grænsen. Journalisterne omkring mig kommenterede det til hinanden, da de så det på en computerskærm. Men rettet bliver det ikke….

12.14

Et godt eksempel på hvordan live-opdatering kan være misvisende:
I det sidste kvarter har anklageren med begge tiltalte stået oppe ved dommeren for at gennemgå et regnskab.
Det er ret kompliceret at skulle huske et årsregnskab fra 2007 – jeg ville ikke selv kunne huske detaljer en revisor har hjulpet mig med – men anklageren spørger ind til enkeltdele i regnskabet – og til sidst er den medtiltalte forvirret og spørger anklageren, om hun vil uddybe spørgsmålet igen, fordi hun ikke forstår det. Det blev til på TV2.dk
“Soffi: nu bliver jeg helt forvirret”

Det ER jo rigtigt skrevet, da ordene faldt – men der hører jo mere til sandheden. Alle er forvirrede her, og ventetiden bruges til at surfe lidt på de andre medier eller bestille billet hjem hos DSB.

13.31

Spørgsmål i pausen fra ekstra bladet handlede om Annis datter Victoria – og hvorfor hun ikke er med. Jeg tror det er de færreste der tager babyer med i retten… Men hun er med et sted på Fyn udenfor postyret, som Ekstra Bladet da også fik at vide.

13.30

Retten er sat igen. Der er lidt færre i rummet, da DR jo er gået i strejke.

13.50

Dækningen indtil nu har udelukkende handlet om en klinik i Odense. Og nu er det så Ringsted. Pressens dækning er meget forskellig. Også deres vurdering af “hvordan det går”.
Politiken mener det har været belastende for Anni, forsvareren mener dog det går fint. I pausen talte vi om, at man næsten dækker det her som fodbold. “hvordan går det”, “hvad vil i gøre fremad” og lign. Man kan/bør ikke svare på “hvordan det går” efter en enkelt formiddag i en dag, der er berammet til først at blive afsluttet om 13 dage.
De bliver lange de dage.

13.56

Frokostpausen var iøvrigt en farce. Hverken jeg eller de andre havde tænkt på, at det måske var en ide at have madpakke med. Vi ville ikke gå ned i byen, da pressen gerne må filme der. Faktisk alle andre steder end på rettens trappe.
Og vi havde behov for at tale sammen uden pressens linser – Så vi måtte sende en mand efter meget tørre sandwich – vi grinede lidt af situationen, hvor vi sad i et lokale og guffede super brugsens ost og skinke – med toiletpapir som servietter. Imorgen må vi ha en madkurv med.

14.24

Det er en meget teknisk regnskabs-gennemgang der er igang med en lang række detaljer. Og papirer der trækkes frem fra hylder – og bilag der mangler i mapper såmænd også.
Presse og tilhørere får ikke den slags at se, derfor er det altid i sager som disse vanskeligt at dække i pressen. Jeg husker der både Thorsen/Trads og Nordisk Fjer sagerne, som var ganske svære at gennemskue i almindelig journalistisk retsdækning. Det bliver interessant at se, hvordan pressen vil behandle det senere idag og imorgen.

14.59

Nogle har skrevet til mig, at de gerne vil ha min vurdering af sagen – hvordan det går og mere reportage om det juridiske.

Det vil jeg slet ikke kommentere på, da jeg ved siden af dette er Annis ven og støtte – og derfor ikke i den sag vil blive betragtet som uvildig og neutral. Det er den væsentligste ting for sådan en slags reportage – og derfor kommenterer jeg kun det medie-cirkus der er omkring sagen + dækningen heraf. Det er KanDetPasses generelle opgave. Det andet må i finde andre steder.

15.41

Morer mig lidt over BT.
I retten siger tiltalte, at hun hver måned afdragede på de penge, hun havde lånt af Anni. Anklageren kæmper for at bevise, at de var to ejere. Det er selve kernen i sagen om dette kan bevises – og det bliver en lang hård kamp i mange dage.

Overskriften på BT er dog stadig pludselig:
Vidne: Betalte til Anni igen og igen.

Faktuelt er det rigtigt nok kommet frem i retten, at der blev afdraget hver måned. Men om den overskrift er dækkende for sandheden er på kanten. Folk tænker jo deres med den formulering.

16.02

Den medtiltalte forsvarede branchen, synes det er umuligt at drive. Hendes stemme knækkede i 8 sekunder. Jornalisterne skrev løs. Vågnede pludseligt.
Bt: soffi græder i retten

16.45

Retten er forlængst hævet. Men vi har hørt en samtale mellem to pressefolk fra en af aviserne.
Aftalen mellem dem var, at den ene skulle dække når Anni kom ud fra retten – den anden skulle følge efter hendes bil for at finde ud af, hvor hun skal sove og få billedet af hende og hendes datter.
Vi vidste dermed, at Anni ikke skulle ud af almindelig vej, da Anni gerne ville være i fred og forberede sig mentalt på retsagen, fremfor at have pressen rundt om sig hele aftenen og natten.
Derfor blev en sidedør taget i brug – og Anni kørte afsted uden at møde pressen. Det var ganske enkelt nødvendigt for at få den fornødne ro.

Tænk at Danmark er blevet sådan, at medier aftaler at eftersætte bilen for at kunne filme kendte. Tænk at nogle vil være det bekendt.
Man må i sandhed sige at verden har ændret sig, siden jeg var journalist

Således endte dagen med, at tre biler mødtes på et hemmeligt sted og fik Anni godt hjem. Det er rystende at man bliver nødt til nærmest at flygte – også fra de journalister, der rent faktisk ønsker at lave ordentlig journalistik.
Uden at det skal blive en top ti over journalister på nogen måde – og der er navne i retten jeg ikke ved hvem er. Men dækningen fra TV2/NEWS og deres udsendte Jannie Petersen – samt hendes behandling af menneskerne i retten har været helt enestående. Derudover har livedækningen fra Fyens.dk været uden pop – men med fokus på sagen og juraen.

Så de er der jo endnu. Begge typer.
Og det er de nok også imorgen fra 9.30.

Det samme er KanDetPasse.dk

/Jeppe Søe